Travniki so že rumeni od cvetočega regrata, na toplejših legah pa so cvetovi že v lučkah.  Ljudje so ga že prenehali nabirati, vendar se zdaj lahko vrnejo še po regratove cvetove, kajti tu sta dva zelo okusna recepta.

Regratovi cvetovi z jajcem

Sestavine:

cvetovi regrata, sveža rdeča paprika, česen, peteršilj, jajce, sol in poper

V ponvi na malo maščobe popražiš na koščke narezano rdečo papriko. Nato dodaš pest lepih rumenih regratovih cvetov in žlico vode ter malo podušiš. Malo pomeni največ pet minut. Dodaš še nasekljan česen ali tistega v prahu. Nato ubiješ eno ali dve jajci, premešaš, soliš in popraš po okusu. Po vrhu potreseš sesekljan peteršilj.

Poleg se prileže kar kos kruha ali popečena polenta.

 

Regratovi cvetni popki v kisu

Regratove cvetne popke lahko vlagamo v kis in jih uporabljamo kot rahlo eksotično prilogo jedem ali kot dopolnilno sestavino sendvičev. Poskusite jih in kombinirajte z jedmi.

Regratovi cvetni poipki

V kis vloženi cvetni popki regrata

Sestavine:

regratovi cvetni popki, kis za vlaganje in voda v razmerju 1:4,

strok česna, lovorov list in cel poper, sol

nekaj manjših kozarčkov za vlaganje

Na travniku nabereš cvetne popke. Če ti pri tem pomagajo otroci ali prijatelji, gre malo hitreje, saj je nabiranje relativno zamudno. Ko jih prineseš domov, se moraš dela lotiti takoj, kajti popki se kmalu pričnejo odpirati.

Cvetne popke najprej opereš in daš tako priložnost raznim drobnim živalcam, da lahko pobegnejo.

Pripraviš si mešanice kisa in vode v razmerju 1 del kisa in 4 deli vode.  Del te mešanice preliješ v drug lonec in zavreš. V zavrel kis dodaš cvetne popke. Počasi naj vrejo od pet do največ deset minut, nato jih odcediš in zložiš v kozarčke.

Medtem zavreš še preostalo mešanico kisa in vode z začimbami in soljo ter z vročim zaliješ cvetne popke v kozarčkih.

Trdno zapreš  ter kozarce postaviš s pokrovi navzdol. To pomaga iztisniti zrak, obenem pa lahko tudi vidiš, če je kateri od kozarcev preslabo zaprt. Nato pokriješ in oviješ kozarce z debelejšo brisačo ali s kuhinjskimi krpami in pustiš, da se počasi ohladijo. Za kake tri tedne jih pospraviš v temen in hladen prostor.

Rastlina v času cvetenja pošilja  v cvet svoje najboljše hranilne snovi, saj mora iz cveta razviti seme. In regratovi cvetovi imajo poleg čudovite sončno rumene barve tudi obilje hranilnih snovi. Cvetni popki v kisu pa nam lahko od znotraj osončijo tudi kak turoben zimski dan.

Čemaž

Kako kuhamo polento