V  mladosti me je zanimalo vse kaj drugega kot pa kuhinjska opravila. Zato me doma niso utegnili seznaniti s skrivnostmi kuhanja.

Moja mama v kuhinji tudi ni izkazovala prevelikega zaupanja vame in mi je celo pranje solate zaupala le, ko ni imela boljše izbire. Kajti po njenem je prišla solata izpod mojih rok vedno čudno pomečkana. Pri tem si je dovolila nezaslišano trditev češ, da je moja solata videti že prežvečena.

Ne vem, kaj je hotela s tem povedati, saj sem vedno naredila točno tako kot je rekla. Če je rekla, naj grem oprat solato, sem pač šla k studencu in jo tam temeljito oprala. Saj smo tudi perilo takrat pri studencu prali še na roke. Ne vem, zakaj take komplikacije pri solati!

Pod njeno komando nisem nikoli napredovala do kake višje kuhinjske stopnje.

Potem sem kmalu šla stanovat skupaj s svojim takratnim fantom. On je znal kuhati. Nekega dne sem ga želela prijetno presenetiti in sem se odločila sama skuhati kosilo. Šla sem k mesarju in kupila dva svinjska zrezka. Vprašal me je, če jih tudi potolče in sem se strinjala. Seveda, mesar že ve!

Po poti domov sem se domislila, da bom skuhala še mesno juho. In potem sem pristavila kozico z vodo in vanjo dala kuhat oba zrezka.

Mislila sem tudi na prilogo, zato sem pristavila litrski lonec vode in vanj vsula riž. Skoraj cela kila ga je šla vanj. Medtem sem šla pripravljat solato.

Potem se je na štedilniku začelo nenavadno dogajanje: riž je pričel kipeti iz lonca.

Hitro sem vzela prvo posodo, ki je bila pri roki in z zajemalko začela odstranjevati odvečni riž. To je bilo treba kar naprej ponavljati, saj sem šokirana spoznavala, da v svoji skromni kuhinji očitno premorem čudežni »lonček kuhaj«.

Počasi in z veliko truda sem še pravočasno sestavila kosilo: juha, solata, meso in riž. Kar v redu je bilo videti vse skupaj. Edina stvar, ki me je begala, je bila nenavadna oblika zrezkov. Le zakaj sta se tako skrotovičila?

Zrezka sta se namreč spremenila v nekakšni spirali in to se mi je zdelo nadvse čudno, saj takih nisem doslej še nikoli videla.

Pogrnila sem mizo in servirala kosilo. Moj fant je bil veselo presenečen. Sedla sva za mizo in jedla. Molče.

Zase vem, da sem do tedaj pojedla že kaj okusnejšega od tistega kosila.

Moj fant pa … oh, on je bil vedno tako vljuden.

Po tistem nisva več dolgo ostala skupaj.