Upam, da veste, da vam ajdove kaše ni potrebno kuhati, saj je užitna surova. Le namočiti jo je treba pred uporabo. Zadošča že, da jo namakate kake tri ure.

Vendar pa zaradi lažje organizacije dela priporočam, da jo daste namakat zvečer. Tako jo boste zjutraj po želji že lahko jedli za zajtrk zmiksano skupaj s sadjem ali pa v kakšni drugi kombinaciji, recimo z jogurtom ali mlekom za tiste, ki uživajo mlečne izdelke.

Zdaj pa kosilo

Prišli ste iz službe, zelo ste lačni in hladilnik je praktično prazen. Notri se valja nekaj jabolk, korenčkov, paprike, pa še nekaj listov solate. Na srečo pa imate namočeno ajdovo kašo.

Dovolj za okusno, hranljivo in polnovredno kosilo za eno osebo.

Na nekaj olja najprej popečete na koščke narezano jabolko. Medtem nastrgate korenček in zrežete papriko ter oboje dodate v ponev popražit za nekaj minut. Nato vsujete v ponev še namočeno in odcejeno ajdovo kašo in vse skupaj premešate ter pustite na ognju le toliko časa, da se kaša ogreje na želeno in jedilno temperaturo.

Ne mučite jedi na visoki temperaturi in dolgo časa. Res ni potrebno. Visoka temperatura in dolgotrajno cmarjenje le uničujeta hranilne snovi v živilih.

Medtem hitro operete cele liste solate in si pripravite še solato.

Če ste se hitro obrnili in niste telefonirali med pripravo, za vse skupaj niste porabili porabili več kot petnajst minut časa.

Okusa popečenega jabolka in ajdove kaše se odlično ujemata in jabolko doda jedi tudi ustrezno sočnost.

Priporočam, da jed na krožniku zabelite z žlico ali dvema surovega in dobrega oljčnega olja.

Kulinarično pa jed lahko razvijate še naprej. Lahko dodajate še česen in peteršilj, tudi majaron vas bo v ajdovi kaši prijetno presenetil, saj vas utegne malo spomniti na krvavice.

Lahko pa dodajate tudi pikantna olja z različnimi okusi, ki si jih pripravite kar sami – o tem enkrat prohodnjič.

A vi je jeste pa tudi regratove cvetove? 

Krasno zelje

 

 

ste pa tudi regratove cvetove?