V slan krop vsuj koruzni zdrob in počasi mešaj. Če so nastale grudice, jih s kuhalnico razmehčaj. Pravijo, da naj bi se polenta kuhala vsaj 40 minut in tradicionalno jo še vedno tako kuhajo, zlasti večje količine v kotlu.
Jaz sem zadevo poenostavila do te mere, da v slan krop vsujem zdrob, med mešanjem kuham kakih 5 minut in nato odstavim z ognja. Pokrijem in pustim stati eno uro.
V tem času se koruzni zdrob popolnoma napne, polenta postane kompaktna in odstopi od lonca in tako se da lepo zvrniti na krožnik. Za to je zaslužna pokrovka, saj se polenta v času ohlajanja ne izsušuje.
Pri tem načinu kuhanja polente vzamem razmerje približno en del zdroba in štiri dele vode. Kadar pa se mudi, takrat pa vzamem približno en del polente in tri dele vode, da postane takoj kompaktna.

Polenta je odstopila od lonca
Ko se polenta ohladi, jo v loncu ali pa na krožniku prekrito s prozorno folijo hraniš v hladilniku tri do štiri dni, morda tudi več. Tako nimaš odvečnih skrbi, če jo slučajno skuhaš preveč, saj jo lahko uporabiš v naslednjih dneh.
Od hlebčka režeš rezine in jo uporabljaš v nadaljnjih jedilnikih. Kadar hlebček polente postrežemo še topel, takrat ga običajno režemo proti sredini kot torto. Ko je polenta ohlajena, pa jo lahko režemo tudi ob strani kot hlebec kruha.
Seveda, kadar smo neučakani in smo polento skuhali tik pred zdajci, takrat pa jo kar z žlico zajemamo iz lonca in nagrmadimo na krožnik, saj se še ne loči od lonca, da bi jo lahko lepo rezali.
Recept : ena jed – trije okusni in hranljivi obroki.
Polenta je lahka jed in gre hitro skozi prebavila. Če pa ji dodamo semena, potem pa dobimo nasiten in obenem polnovreden obrok.
Potrebuješ kuhano polento in mešana semena, lahko tudi tisto mešanico semen za kruh. Prav tako lahko dodaš tudi oreščke.

Hlebec polente je pripravljen za rezanje